Sven Markelius

Sven Markelius föddes den 25 oktober 1889 i Stockholm, och var en av de arkitekter som var pionjärer inom den funktionalistiska stilen. Han är bland annat känd för att under sin tid som stadsplanedirektör i Stockholm mellan 1944 och 1954 ha varit ett starkt inflytande på utformningen av de första ABC-förorterna, till exempel Vällingby och Farsta.Markelius_1954

Markelius (som ursprungligen hette Jonsson men som valde att byta namn för att många av hans arkitektkolleger hette Jonsson) påbörjade sin bana mot arkitektyrket på Kungliga Tekniska Högskolan och på Konstakademien, två läroverk där han studerade mellan 1909 och 1913. Efter detta beslutade han sig för att ge sig ut i världen på en studieresa, som gick till Tyskland och Italien. Efter att ha återvänt till Sverige fick han en omfattande utbildning till arkitekt av de väl ansedda arkitekterna Ragnar Östberg, Erik Lallerstedt och Ivar Tengbom. Markelius presterade väl på egen hand i ett antal arkitekttävlingar, och 1920 öppnade han sitt eget arkitektkontor.

Markelius gjorde ytterligare en studieresa till Tyskland 1927, och denna resa skulle komma att få stort inflytande på hans fortsatta liv och verk. Han träffade nämligen i Tyskland Walter Gropius, vars idéer förde in Markelius på funktionalismen. Denna stil visades för första gången i Sverige på Stockholmsutställningen 1930, då Markelius medverkade på bostadsavdelningen.

Markelius första stora projekt var Helsingborgs konserthus, som uppfördes år 1932. Under 1920- och 1930-talen designade och skapade Markelius även ett flertal villor, samtliga i funktionalistisk stil. Bland annat byggde han en villa till sig själv och sin familj, som han kallade Villa Markelius. Han byggde även en villa till Alva och Gunnar Myrdal, som var goda vänner med Markelius. Hans funktionalistiska villor väckte stor internationell uppmärksamhet, och Markelius ansvarade i slutet av 1930-talet för den svenska paviljongen på New York’s World Fair 1939. År 1961 tilldelades Markelius Sir Patrick Abercrombie Prize av International Union of Architects.

Om du själv satsar på en karriär som arkitekt med eget företag har du sannolikt tusen järn i elden och mycket att tänka på hela tiden. För att bespara dig själv en sak att hålla i huvudet kan du låta Fakturino hjälpa dig med fakturaköp, och fokusera på andra viktiga saker istället.

 

Taggar: , , , ,

 

Fler artiklar om Arkitekter