Barcelonas arkitektur

Barcelona är en stad med kontraster, strategiskt placerad vid havet finns möjlighet att kombinera både shopping, kultur och bad på en och samma dag. Arkitekturen i staden är präglad av Antoni Gaudi men många andra arkitekter har satt sin stil på staden och det är ganska stor variation i arkitekturen med en blandning av medeltida och mer modern arkitektur i de olika stadsdelarna. Vindlande gränder byts mot breda boulevarder kantade av butiker och smakfulla restauranger och den milslånga sandstranden är alltid nära som lockar med sol och bad. Barcelona är en storstad som har det mesta man kan önska sig vid ett besök.

Arkitektur med kontraster

800px-Batllo_HouseBarcelona är känd för sin arkitektur och många byggnader är Antino Gaudis verk och en av de mest kända är La Sagrada Familia. Med sina 18 torn ser den ut som om den kommer direkt från sagans värld, katedralen är under ständig reparation men är väl värt ett besök. Casa Batlló är en annan spektakulär byggnad skapad av Gaudi, han använde sig av sten i närområdet och byggnaden är speciell då det är helt i avsaknad av raka linjer. Med sina oregelbundna former, mosaikutsmyckade väggar och specifikt utformade balkonger liknar det inget annat i akitekturväg. Huset är öppet att besöka och är minst lika iögonfallande på insidan som dess framsida. Vill man se utställningen med Gaudis samlade byggnadsverk ska man besöka Casa Milá i stadsdelen Eixample och även denna byggnad är speciell då inget rum är det andra likt med sin specifika utformning som är så typisk Antoni Gaudi. Barcelona är annars så mycket mer än arkitektur, fotboll är en viktig del i det vardagliga livet i staden och genom att följa nyheterna vad som händer i de aktuella lagen läser många nyheter i fotbollsvärlden i La Setmana Blaugrana – Vecka 10: Appar och ansiktslyft

Modern arkitektur i Barcelona

Ett av de mest iögonfallande verken i modern arkitektur är nog den 33 våningar höga kontorsskrapan Torre Agbar skapad av arkitekten Jean Nouvel. Med sina 4000 fönster, en mängd lampor som skapar ljusskimrande bilder på fasaden är det en byggnad som syns på långt håll. Edifici Fórum som byggdes i en triangelbyggd speciellt utformad skepnad i stadsdelen Diagonal Mar är 25 meter hög och där kan man besöka en permanent utställning som berättar om Barcelonas stadsplanering genom tiderna. Diagonal Mar Park med sina svängda broar är lite speciellt då de bryter mot normerna hur en passage ska se ut. Berget Montjuic är ett populärt utflyktsmål och där hittar man Joan Mirós museum med utställningar av hans verk. Museet i sig är en modern vacker byggnad och har en spektakulär utsikt över Barcelona från taket. Parc Guell som planerades av Esebia Guell i början av 1900 och utformades av Gaudi är ett konstverk i sig. Parken blev klar i sin nuvarande form 1923 och med sina speciellt utformade terasser, utsmyckningar med kakel och mosaik ett populärt ställe att besöka.

 

 
 

Fler artiklar om Arkitekter