Anlita arkitekt inför renovering

När det ska renoveras hemma är det stort fokus på att välja rätt byggfirma och hantverkare till jobbet. När det gäller ritning och planering av en renovering väljer många att försöka sig på den delen på egen hand. Ofta går det bra, men i det långa loppet är fördelarna större att låta en professionell arkitekt hjälpa dig med idéer och lösningar.

Har du avböjt tanken att anlita en arkitekt? Här ger vi dig de främsta argumenten för att låta en arkitekt hjälpa till med renoveringsprojektet!

Korrekt från start

Även om du känner dig händig och kreativ för att på egen hand renovera hemma är det flera bitar som du förmodligen kommer kämpa med. Det är inte bara att skissa dina sprudlande idéer på ett papper som du sedan ger till byggfirman. Tvärtom behöver du ha rätt lösning för din idé och den lösningen ska vara baserad på flera faktorer. Det ska dels vara en rimlig lösning som faktiskt fungerar utifrån boendets förutsättningar, dels kreativ på ett upplägg som ämnar hela projektet.

Att själv renovera ett badrum från scratch kan locka den kreativa hobbyinredaren, men installerar du ett trendigt badrumsskåp utan att säkerställa att möbeln passar bra in i det övriga badrummet blir renoveringen misslyckad. Detsamma gäller om du börjar riva ut väggar utan att i förväg ha studerat och planerat planlösningen utifrån husets ursprungliga konstruktion.

När du istället samarbetar med en professionell arkitekt från start kan du förlita dig på att renoveringen blir korrekt planerad från start. En arkitekt besitter inte bara ett stort intresse för byggnation och renovering utan även en gedigen utbildning. Idag behöver du läsa tre år på universitet samt ytterligare två fördjupningsår. Så att anlita en arkitekt är utan tvekan ett sätt att förhålla dig lugn och trygg från start och genom hela renoveringsprojektet.

Smart planering

Du sitter säkert på briljanta idéer för renoveringen av ditt hem, men är du rätt person för ett säkert utförande för dina idéer? Här kommer återigen arkitektens viktiga roll in i sammanhanget eftersom en yrkeskompetent arkitekt vet precis vad som krävs för att en idé ska fungera i verkligheten.

Om du exempelvis bor i ett tämligen litet boende och vill renovera för att skapa mer yta kan en professionell arkitekt hjälpa till att fram ”compact living”-lösningar. Det vill säga planer som i det praktiska fungerar för att göra om i boendet på ett sätt som gynnar en mer rymlig planlösning. För att koppla an till det tidigare exemplet med badrumsskåpet så skulle en arkitekt aldrig välja ett snyggt badrumsskåp utan att garantera dess lämplighet för hela boendearean.

Idag väljer allt fler svenskar att renovera hemmet med den smarta tekniken som bas. Något som innebär att installationer såsom golvvärme, belysning badrumsskåp eller spotlights och vitvaror styrs via smart teknik. Den här biten är också något du lättare åstadkommer med hjälp av en utbildad arkitekt. Det finns faktiskt specialiserade arkitekter på just det här området!