Antoní Gaudí

Säg Barcelona och någon kontrar med högsta sannolikhet med Gaudí. Få arkitekter har lämnat så stora avtryck och satt så mycket prägel på en stad som Antoni Gaudí. Hans vackra organiska och färgrika jugendarktitektur från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, går att beskåda runt om i hela Barcelona. Gaudí höll fast vid hantverket och använde sten och tegel som synliga material, samtidigt som han anammade den nya tekniken. Hissar förekommer ofta i hans byggnader. Gaudís storhet består mycket i hans otroliga känsla för färg och form och snillrika lösningar för bärande strukturer. Låt oss titta lite närmare på två av hans verk.

Parc Güell – ett lyckad misslyckande

När Gaudí fick uppdraget att rita och bygga Parc Güell var det meningen att det skulle bli ett exklusivt bostadsområde. Tyvärr var det bara två tomter som såldes och fiaskot var ett faktum. Upphovsmannen Eusebi Güell överlät istället hela området till staden. Den vackra parken med utsikt över Barcelona är full av vackra mosaiker, bänkar och murar i organiska former, vandringsstråk under en havsvågs formad överbyggnad som stöttas upp pelare formade som vattenvirvlar. Parken är ett måste för alla som fascineras och är intresserade av Gaudís arkitektur. Antoni Gaudí var Barcelona trogen hela sitt liv, och var aldrig på Gotland. Men byggkonsten där är lika spännande som Gaudís och ett danskt tv-program ägnar ett avsnitt åtgotländsk arkitektur.

La Sagrada Família

Antoni Gaudí var djupt religiös och därför är det inte direkt förvånande att hans mästerverk, som nästan hundra år efter hans död fortfarande inte är färdigbyggt, är en katolsk basilika. Sagrada Família är i sig självt en andlöst vacker byggnad inspirerad av naturalism och byggd i jugendarkitektur. Men det allra mest intressanta är kanske det som finns i källaren under kyrkan. Här finns bland annat skisser och dokument som Gaudí lämnat efter sig och en 3D-modell för hur basilikan kommer att se ut när den är slutförd. Har man inte tidigare förstått hur Antoni Gaudí tänkte som arkitekt och formgivare blir det väldigt klart när man tittar på den här utställningen.

 
 

Fler artiklar om Arkitekter