Kända arkitekter

Även om en byggnad är välkänd, är det sällan som mannen eller kvinnan bakom byggnaden är lika känd. Vissa arkitekter lyckas dock skapa sig ett namn, genom att rita särskilt vackra, udda eller sensationella byggnader och konstruktioner.

En av dessa arkitekter är Stéphen Sauvestre. Han var en av arkitekterna som bidrog till konstruktionen av Eiffeltornet, och är mannen bakom de dekorativa bågarna i tornets bas, glaspaviljongen på första våningen, kupolen på toppen, och tornets färg. Sauvestre var en av de första som tog examen vid den nyligen grundade Ecole spéciale d’architecture, där eleverna lärde sig moderna tekniker kring metallkonstruktion och armerad betong.

Eiffel och Sauvestre arbetade tillsammans redan innan Eiffeltornet. Tornet byggdes som en storstilad entré till världsutställningen i Paris 1889, och även deras tidigare projekt var till världsutställningen: Pavillon du Gaz, ungefär Gaspaviljongen. Tornprojektet föreslogs av två av Eiffels anställda, Maurice Koechlin och Emile Nouguier. Eiffel tog in Sauvestre i projektet för att ge tornet en mer estetisk utformning och elegans.

Men även om Sauvestre är mest känd för sitt bidrag till Eifelltornet, var hans största projekt utformandet av ett helt distrikt i Paris. Han byggde också många hus i sjuttonde arrondissementet, och många av dem står kvar än idag. Läs mer om Sauvestre på wikipedia.kändaarkitekter

I en annan stad, i Barcelona, är det en annan arkitekt som satt sina spår i staden. Antoni Gaudí är för många ett känt namn, och flera av besökarna till Barcelona kommer till staden huvudsakligen för att se hans arkitektur. Gaudí utbildade sig i både konst och arkitektur, och anses vara den främsta representanten för katalansk (och spansk) jugend.

Gaudí har skapat flera byggnader och miljöer som idag är stora arkitektoniska resmål i Barcelona, exempelvis Casa Milà med sin svängda fasad och Parc Güell, som utsetts till världsarv av Unesco. Men det största är kanske Sagrada Família, basilikan som efter nästan 150 år ännu inte är färdig. Gaudí övertog bygget av basilikan ett år efter att det inleddes, år1883, och han skulle tillbringa resten av sitt liv med att arbeta på byggnaden. Byggnationen fortgår än idag, med planer på att färdigställa basilikan år 2026. Det var, och är, ett ambitiöst projekt. Gaudí ville bland annat skapa 18 torn på basilikan, som skulle symbolisera de tolv apostlarna, de fyra evangelisterna, Maria och Jesus. Fasaderna är täckta av utsmyckningar som är rika på symbolik: Gaudí ville att fasaderna skulle symbolisera Jesu födelse, död och återuppståndelse. Hans eget inflytande syns framförallt på födelsefasaden, som är den östra. Läs mer på wikipedia.

Dessa män är bara två exempel på de många skickliga arkitekter som skapat byggnader och konstruktioner genom historien, men de är två av de få arkitekter vars namn fått genomslag och blivit kända.

 

Taggar: , , , , , ,

 

Fler artiklar om Arkitekter