Tapeter – en stark tidsmarkör

Tapeten kan som ingen annan inredningsdetalj framhäva och förändra ett rum. Det gör den till en viktig del i all inredningsarkitektur. Under många år har tapeterna varit ett sätt både för rika och fattiga att dekorera hemmet och uttrycka sin egen stil och även om de på senare år fått stryka på foten för målade väggar förblir de ett populärt inredningsval. Under de århundraden som tapeter har använts har de alltid starkt speglat sin tidperiods smak och stil.

Tydliga trender

Tapeter fungerar ungefär som tidsmaskiner. När du stiger in i ett rum med väggar klädda i art deco-mönster eller vinyltapeter från 60-talet skapar det omedelbart en stark tidskänsla, även om möblemanget och övriga inredningsdetaljer hör till en senare epok.

Just denna funktion gör tapeten till ett viktigt verktyg för alla som vill göra en tidstypisk renovering eller bygga något nytt i en viss stil. När de byggnadstekniska bitarna är på plats är tapeterna nästa viktiga pusselbit. Numera produceras både nya designer och återtryck av klassiska mönster. De går att finna hos välsorterade tapetbutiker som https://www.familjetapeter.se/ som saluför de kända varumärkena. Bland annat Borås Tapeter och Duro har kollektioner med återtryck av historiska tapeter.

Tapetens historia

Under en lång tid var tapeter en statussymbol, främst reserverad för förmögna borgare. Det berodde på att de handtrycktes, en omständlig och tidskrävande process som därför också medförde höga kostnader. I mitten av 1800-talet började tapeter produceras på pappersrulle och kunde därmed också valstryckas. Det var en snabbare och billigare process vilket gjorde det möjligt för fler människor att skaffa dem. Därefter skedde utvecklingen i snabb takt, till dess att tapeter i stort sett blev standard i varje hus från tidigt 1900-tal och framåt.