Takets betydelse för byggnader

Takets viktigaste funktion är naturligtvis att stänga ute allt vad klimatet kan erbjuda, främst vad gäller nederbörd. Förmodligen bestod de första byggnaderna människorna använde, i princip av ett enda tak. Efterhand som taken har utvecklats har även syftet med taket förändrats, och idag är det minst lika viktigt hur det ser ut för ögat och hur det påverkar boendet. I norden är takets funktion främst att stå pall för olika former av vatten. Snö, is och regn är alla kraftiga påfrestningar som påverkar våra byggnader.

Nya funktioner för taket

Ett tak har ingen oändlig livslängd och måste bytas med jämna mellanrum. Den som planerar ett takbyte, har en relativt stor kostnad framför sig. Det gäller att kolla upp prisvärda alternativ, hos byggvaruhus som exempelvis Buildor för att inte helt gå under ekonomiskt. Ett hus med nytt fräscht tak, är och andra sidan värt så mycket mer. På senare tid har taket även fått fler användningsområden, bland annat att ge en bra yta för solpaneler, vilka kan alstra ström för huset.

Att tänka på vad gäller takbyte

Beroende på vilken typ av tak man tänker byta, finns det lite olika aspekter att hålla särskild koll på. Antingen behåller man samma typ av tak och renoverar de delar som måste bytas ut, eller så passar man på att förändra hela takkonstruktionen i sin helhet. För att byta tak eller göra annan påverkan på taket, behöver man kontakta en byggfirma som kan utreda vilket alternativ som blir mest ekonomiskt. Att vistas uppe på ett tak kräver en särskild säkerhet, vilket en certifierad hantverkare har kunskaper inom. Man kan även passa på att höja taket vid ett byte, och kanske till och med skapa ytterligare en våning. Genom att skapa mer boarea utan att behöva använda mer av markytan, ökar värdet på boendet dramatiskt, vilket kan vara ordentligt lönsamt vid en försäljning.