Från ett hål i taket till en avancerad glaskonstruktion. Mycket har hänt sedan fönster blev självklara byggnadsinslag. I dag verkar det nästan inte finnas några gränser för vilka färger och former som finns på fönsterrutorna, särskilt inte när man botaniserar på Nettofonster.se och bland andra bygghandlares utbud.
Under många år innebar dock ett fönster mest en liten glugg som kunde täckas för av luckor, om ens det. Historiskt sett började fönsterglas användas först i den medeltida världen. Då enbart i rika hem och kyrkor. Glas började inte ens tillverkas i Sverige förrän vid 1500-talets slut. Fram till dess var det alltså en importvara.
Fönsterglasets intåg i arkitekturhistorien
När glas började tillverkas i Sverige kunde man också börja tillverka fönsterglas mer lokalt än förut. Tidiga fönsterrutor kännetecknades av det lilla formatet, man hade nämligen inte teknik att göra stora glasrutor. Det var blåst glas som användes till fönstren och efter hand kom man på hur man kunde blåsa rutorna ännu större.
I de rika 1600-talshemmen blev det på modet med stora fönster, så det var många små rutor som skulle passas in och fästas i spröjs av först trä och senare bly. Fönstren var både dekorativa och skyddande, men de gick inte att öppna för att släppa in luft utan var fastspikade.
I slutet på 1700-talet hade munblåsningsteknik för att göra fönsterrutor i storleken 50×50 centimeter utvecklats, detta kan jämföras med det tidigare måttet på 10×15 centimeter. Du kan ju tänka dig vilket jobb det var att sätta samman de små fönsterglasen till stora fönsterrutor.
Igenspikade fönster var vanligt fram till 1900-talets början, men beslag och dylikt har funnits sedan 1700-talet. Som alltid har det varit en fråga om hur mycket pengar man kan spendera på lyx och överflöd. Det var inte bara så att fönsterglasen och tillbehören i sig var dyra. Under en 1700-1800-talsperiod på över 50 år var glas till och med ganska så tungt beskattat i Sverige.
Nya tidens fönster till för alla
Mot slutet av 1800-talet fick husen – och då även lägenhetshusen – i allt större utsträckning fönster med glas. In på 1900-talet fick hela fönstertillverkningen ett rejält lyft tack vare att glas började framställas maskinellt. Fönsterglas var inte längre lyx. I takt med att glasindustrin gjort allt större framsteg har också fönstren antagit större och större proportioner. Numera är hela byggnader gjorda av glas, som de oerhört praktfulla skyskraporna i världens metropoler.
Samtidigt finns ett svärmeri för gamla byggnader och fönster. Många uppskattar de något mer rustika fönstren från förr och tar sig därför gärna an ett renoveringsprojekt. Eftersom fönster betraktas som en viktig del av husets kulturhistoriska värde har Riksantikvarieämbetet tagit fram en guide till hur fönster från olika tider ska renoveras. Guideboken är kostnadsfri och innehåller spännande läsning om fönstrens historia i Sverige.