Känd arkitektur

Världen är full av vackra, uppseendeväckande och konstiga byggnader. Ofta sticker de ut från sin omgivning och blir till kända landmärken, och vissa städer och byggnader har till och med blivit stora turistmål tack vare sin arkitektur. Här är några exempel på världens mest kända arkitektur.

En av världens mest kända konstruktioner är sannolikt Eiffeltornet i Paris, som varje år har drygt 6 miljoner besökare. Det är ett landmärke i ordets rätta bemärkelse, då det kan ses från nästan hela staden. Vid dess färdigställande var Eiffeltornet 300 meter högt, och var världens högsta byggnad fram till 1930, då Chrysler Building stod färdig. Eiffeltornet började uppföras 1887 och stod klart två år senare, 1889. För konstruktionen stod Gustave Eiffels företag, men arkitekten var Stéphen Sauvestre. Dess syfte var att tjäna som entré till världsutställningen 1889, som också var ett firande av franska revolutionens 100-årsjubileum. Även om Eiffeltornet för många är kvintessensen av Frankrike är tornet också lite svenskt, då det är byggt med järn från Sverige, och tornets 2,5 miljoner nitar är tillverkade i Värmland, på Borgviks bruk. Läs mer om Eiffeltornet på wikipedia.

En byggnad som blivit känd för sin arkitektur av ett misstag är det lutande tornet i Pisa. Det byggdes som ett klocktorn för stadens domkyrka, och började luta redan under konstruktionen, som tog nästan 200 år att genomföra. Konstruktionen påbörjades 1173, och tornet stod klart1360. Toppen av tornet är byggt i en annan vinkel än resten, i ett försök att avhjälpa den begynnande lutningen. Under åren har flera renoveringar gjorts av tornet för att minska lutningen, som för tillfället är 3,99 grader. Lutningen beror på att marken tornet byggdes på är väldigt mjuk, på grund av vatten och lera. Läs mer om det lutande tornet i Pisa på wikipedia.

Även i Norden finns exempel på världskänd arkitektur. Ett sådant är den så kallade svarta diamanten, ”Black Diamond”, i Köpenhamn. Den svarta diamanten är en utbyggnad av stadens kungliga bibliotek, och den färdigställdes år 1999. Arkitekterna Schmidt, Hammer och Lassen ligger bakom den stora, svarta byggnaden vid vattnet, med en glasfasad som hålls ihop av järnbalkar som väger ungefär ett ton per meter. Läs mer om kända byggnader i Köpenhamn på visitcopenhagen.Kända arkitekter

Sverige representeras i världsarkitekturen bland annat av Globen i Stockholm. Globen stod färdig som arena 1989, och är världens största sfäriska byggnad med sina 110 meter i diameter och 85 meter i höjd. För planeringen och byggnationen av det nuvarande Globenområdet utlyste Stockholms stad en arkitekttävling 1985. Den vanns av arkitektbyrån Berg Arkitektkontor AB, med sin modell av Globen och de kringliggande byggnaderna. Globen rymmer idag som mest drygt 16 000 personer. Läs mer om Globen på wikipedia.

 

Taggar: , , , , , , ,