Ordet ”arkitekt” kommer från grekiskans arkhitekton som är en sammansättning av arkhos, som betyder ”mästare”, och tekton, som betyder ”snickare” eller ”byggare”. En arkitekt, kan nog de flesta vara eniga om, är en yrkestitel som man har rätt att använda om man har en akademisk examen i arkitektur. Vad är då arkitektur? Arkitektur har sedan renässansen räknats som en av de sköna konsterna, och är ett ämnesområde där man verkar mellan konst och vetenskap. Redan långt innan renässansen finns dock beskrivningar av arkitektur: Vitruvius, som levde under 100-talet f.Kr., skrev Tio böcker om arkitektur eller De architectura libri decem. Där menade han att arkitekturens kärna är en balans mellan skönhet, hållbarhet och funktion. Detta tillämpas än idag inom arkitektur, som i modern mening är all form av byggnation utförd av människor. Det kan röra sig om landskap eller byggnader, men också städer, interiörer eller möbler. Läs mer om arkitektur på wikipedia.
En arkitekt måste vara mångsidig. För att kunna planera en byggnad eller en miljö där människor ska vistas och som är i harmoni med omgivningen måste arkitekten både förstå byggnaders konstruktion och människors interaktion med sin omgivning, och hur de hänger ihop. Förutom det tekniska kunnandet som byggnationsprocessen innefattar krävs också en konstnärlig ådra, då skisser av byggnaden och dess interiörer är en viktig del av planeringsprocessen. Arkitekten kan också använda sig av modeller, planritningar och it-modellering för att planera byggnationen. Läs mer om arkitektyrket på wikipedia.
Det finns många karriärsmöjligheter för en arkitekt. För den som vill specialisera sig inom stadsplanering finns anställningsmöjligheter inom den offentliga sektorn. Anställningar finns också på olika arkitektkontor, eller i form av tillfälliga positioner i olika projekt. En annan möjlighet är att starta eget företag, och bilda ett eget arkitektkontor. Som arkitekt är det viktigt att kontoret ger ett bra intryck, och det kan vara nödvändigt att investera i bra kontorsmöbler. För att slippa söka igenom nätet efter dessa själv, kan man använda shopello, en sajt som samlar de största e-butikerna.
I Sverige finns det inget egentligt skydd av titeln arkitekt, men EU har vissa kvalifikationskrav på titeln, och de flesta utbildningarna till arkitekt i Sverige följer dessa. Läs mer om att utbilda sig till arkitekt på kth.se.
Taggar: Arkitekt, Byggnad, Byggnation, Företag, Kontorsmöbler, Landskap, Möbler, Modell, Städer