Exempel på omstridd arkitektur

God arkitektur innebär i bästa fall en markant förbättring av stadsbilden. Husen är till betraktarens belåtenhet och skapar en harmonisk och estetisk upplevelse av en stad. Arkitektur handlar också om att skapa funktionella hus, där ytorna nyttjas väl och där rummen är väl planerade.

Ibland byggs också hus eller komplex som blir mer diskuterade. Arkitekten vill ofta skapa något nytänkande och speciellt, vilket ibland snarare riskerar att uppfattas som fult eller allt för utstående hos vissa av betraktarna.

Ting1

Detta hus är framträdande i norrländska Örnsköldsvik. Ovanpå det gamla Tingshuset byggdes runt år 2013 ett höghus i gälla färger. Mönstret är oregelbundet och huset får en mycket kantig och speciell form av de utstående balkongerna. Fasaden är täckt av kakelplattor, förutom den översta våningen som täcks av plåt (ett material som för övrigt mest används av DM Tak och andra takläggningsfirmor).

Ting1 kallas lokalt för Legohuset, och även om det onekligen är ett speciellt kännetecken för staden har det utsetts till både landskapets och hela landets fulaste hus.

Kulturkvarteret

Örebros nya Kulturkvarter, som är under pågående byggnation, har även detta skapat viss debatt. Inte bara är det mycket dyrt att uppföra, men utformningen är också något ovanlig. De flesta fasader i en stadsbild är av olika matta material, så som trä och puts. Denna byggnad är istället av skinande plåt. Det kan ge vackra effekter i vilka det omgivande landskapet speglar sig, men riskerar också att ge ett alltför futuristiskt eller till och med utomjordiskt intryck.