Brutalism – älskat och hatat

Brutalismen hängde till viss del samman med en framtidsoptimism som växte fram efter andra världskriget. Brutalismen var populär framför allt i det forna östblocket, i länder som forna Jugoslavien. Delvis beror nog detta på att brutalismen passade väl för arkitektur i stor skala. Det gick att rita byggnader som på en gång ingjöt respekt i betraktaren och som kunde hysa de enorma byråkratiska apparater som länder som Sovjetunionen tillslut skulle komma att kräva.

Det är en arkitektonisk estetik som är en vattendelare. I någon mån kan man kanske till och med hårdra det till att säga att den är illa omtyckt i de länder där den är som mest förekommande. Till exempel finns det många människor Polen som fullständigt avskyr det. I andra länder finns det gott om människor som verkligen avgudar brutalismen. Stilen utmärks av hus med enkla och strama linjer, mycket block och mycket betong. I Sverige finns det inte särskilt många brutalistiska byggnader, men några exempel är Filmhuset och S:t Görans gymnasium i Stockholm.

 

Ett brutalistiskt drömhus?

Om du är på jakt efter ett hus eller en lägenhet i Stockholm ska du kontakta en Fastighetsmäklare i Stockholm. Brokr Fastighetsmäklare, som du hittar via länken kan såklart hjälpa till att sälja också. De om några kan hjälpa dig att hitta ditt brutalistiska drömhus. Eller ja, det blir nog svårt med tanke på hur få brutalistiska byggnader det finns i Sverige. Samt på grund av att de flesta av de vi har är olika typer av myndighetsbyggnader.

Brutalistisk arkitektur är storslagen

När det gäller de många olika åsikterna om brutalismen är det kanske som vanligt så att gräset alltid är grönare på andra sidan, eller att det som upplevs som främmande eller exotiskt är spännande. Faktum är väl dock att det finns betydligt fler brutalistiska lägenhetskomplex än bibliotek, universitet, polishus etc. Det är trots allt de sistnämnda exemplen som oftast omskrivs. Men när den är som bäst är brutalistisk arkitektur fantastiskt mäktig. Några särskilt uppskattade exempel på brutalistisk arkitektur är:

  • Breur Building i New york
  • Habitat 67 i Montréal.
  • Den amerikanska staden Bostons stadshus
  • Bostadshuset Trellick Tower i London (tyvärr ökänt på grund av en brand som inträffade år 2017)
  • Västra stadsporten i Belgrad

Nu verkar det som att många brutalistiska hus runtom i världen hotas av rivning. Det är inte bara för att många ogillar stilen, i många fall handlar det också om att husen börjar bli gamla. Som arkitektonisk rörelse var brutalismen i princip slut i början av 80-talet. Den lever dock vidare i många moderna verk, om än med mjukare kanter. Brutalistiskt inspirerade byggnader som uppförs idag är inte lika kantiga och gråa även om det storslagna lever kvar i stora drag.