Art Deco

Art Deco var en stil inom arkitektur, formgivning och konst, från 1920-talet och början av andra världskriget. Art Deco kommer från franskans art décoratif, som betyder dekorativ konst. Detta var en kreativ men ganska kortlivad rörelse, som nådde sin höjdpunkt under utställningen som hölls i Paris år 1925: Exposition Internationale des Arts Decoratifs. Stilen, som handlade mycket om dekoration och utsmyckning, stod i stor kontrast mot den föregående trenden, Bauhaus, där funktionalitet och massproduktion var uppmuntrat. Materialen som användes var lyxiga, som jade, elfenben, kristall och silver. Efter den amerikanska depressionen började massproducerade material användas, som krom, plast och andra industriella produkter.

Klassiska motiv i stiliserad form

De dekorativa elementen kom från de nordamerikanska indianerna, Egypten och andra klassiska källor, såväl som naturen. Karaktäristiska motiv inkluderade nakna kvinnofigurer, djur, växter och träd samt solstrålar. En naturlig form eftersträvades dock inte, utan det var det stiliserade och grafiska som togs fram och tekniska landvinningar hyllades, både genom motiven och materialen. Under andra världskriget började den här stilen tappa i popularitet, då den återigen gav rum för mer praktisk formgivning som var nödvändigt under krigens nödår. Strukturen på designen, som bland annat var baserad på Grek-Romersk klassicism, står även i stor kontrast mot de byggnader vi ser ritas och uppföras idag. Ett exempel var när pizzakartonger användes som liknelse när arkitekten beskrev sin arkitekturbeskrev sin arkitektur.

Vi upptäcker Art Deco igen

I Sverige slog aldrig Art Deco igenom egentligen, utan det var främst i Frankrike och USA som formgivningen användes i arkitekturen. I Sverige hade vi vår egen formgivning under den tiden, Nordisk klassicism, eller Swedish Grace som det hette på engelska. Den allra mest kända Art Deco byggnaden i världen är Chrysler Building i New York. I South Beach i Kalifornien kan du se massor med olika Art Deco-byggnader, som nu återupptäcks, delvis tack vare den populära filmen The Great Gatsby där Art Deco syns i all sin prakt. Återupptäckten sker även i Sverige, då Scandic har byggt ett hotell vid Hötorget i Stockholm med Art Deco-stil och inredning.